Tenangkan minda dengan 6 destinasi menarik di Selangor


Sesekali, anda perlukan masa untuk menenangkan fikiran dengan pergi ke tempat-tempat persekitaran yang tenang dan jauh dari kesesakan kota.

Di Selangor sahaja, terdapat banyak tempat yang boleh anda lawati, tenang dan nyaman, jauh dari kesibukan.

Berikut adalah 6 destinasi menarik yang boleh anda kunjungi bersama keluarga.

Sawah Padi, Sekincan, Sabak Bernam

Sabak Bernam terkenal dengan pusat penanaman sawah di Selangor. Keindahan pemandangan bendang yang redup dan sayup mata memandang memang mendamaikan.

Sememangnya, di sini tempat yang sesuai untuk dikunjungi bersama keluarga sambil menerapkan ilmu mengenai sawah padi kepada anak-anak.

Sambil bergambar menikmati keindahan pemandangan sawah bendang, anda juga boleh singgah ke kedai roti Ah Ma, yang menjual makanan ringan tradisional Cina seperti biskut, keropok, makanan ringan seperti tart nanas, kuih kapit dan kuih bangkit.

Anda juga boleh mengunjungi Galeri Padi untuk belajar mengenai penanaman benih dan proses penuaian padi.

Alamat: Sawah Padi Sekinchan, Sabak Bernam, Selangor

Taman Botanik Negara, Shah Alam

Taman Botanik Negara adalah taman pelancongan agro yang direka untuk tujuan riadah dan juga penyelidikan. Ia mempunyai persekitaran hijau, tenang dan menyegarkan.

Tarikan khas untuk pengunjung adalah rumah empat musim yang terkenal di mana anda boleh mengalami semua 4 jenis musim; musim sejuk, musim bunga, musim luruh dan musim panas. Namun begitu, rumah empat musim ini hanya akan dibuka untuk umum pada awal 2021.

Selain itu, terdapat juga taman kaktus, angerik dan rempah-ratus serta taman haiwan, kebun buah-buahan dan banyak lagi.

Bayaran masuk: RM3 (12 hingga 54 tahun), RM1 (6 hingga 11 tahun), RM1 (55 tahun dan ke atas) dan percuma untuk OKU.

Waktu operasi adalah dari hari Selasa hingga Ahad (7.30 pagi hingga 4.30 petang).

Alamat: Taman Botani Negara, Bukit Cahaya Seri Alam, 40000 Shah Alam, Selangor

Empangan Sungai Selangor, Hulu Selangor

Sekiranya anda mempunyai masa lapang, anda boleh singgah ke Empangan Sungai Selangor kerana ia adalah salah satu destinasi menarik terutama bagi pencinta alam dan jurugambar.

Di sini anda boleh menikmati persekitaran semulajadi dengan tasik yang jernih dan mengambil gambar pemandangan bukit-bukau yang sungguh indah.

Bukan hanya itu, anda juga boleh melakukan aktiviti memancing dan berbasikal.

Suasana waktu malam juga amat mendamaikan. Kerdipan bintang di langit yang indah begitu mengasyikkan bila disaksikan bersama keluarga dan rakan-rakan.

Alamat: Empangan Sungai Selangor, 55, 44000 Kuala Kubu Baru, Selangor

Paya Indah Discovery Wetland, Kuala Langat

Paya Indah Discovery Wetlands, lokasi sempurna untuk mereka yang gemarkan ketenangan alam semulajadi.

Pemandangan di sekitar kawasan ini sangat indah kerana dipenuhi dengan pokok, ladang besar dan tumbuh-tumbuhan semula jadi seperti teratai.

Tempat ini telah menjadi kawasan habitat bagi lebih dari 300 spesis haiwan. Bagi pencinta burung, anda juga menonton pelbagai jenis burung di sini.

Bukan itu sahaja, anda juga dapat menikmati aktiviti seperti memberi makan badak, buaya dan ikan serta memancing, berbasikal, berkayak, “jungle trekking” dan banyak lagi.

Aktiviti unik lain adalah pengembaraan Safari; “Safari Insta-Tour” membawa anda mengembara menaiki trak selama 45 minit ke tiga lokasi menarik iaitu Jejak Buluh, Tasik Sendayan dan Rumah Melayu.

Bayaran masuk adalah RM35 pada hari kerja, RM45 pada hujung minggu dan pemegang MyCard dapat menikmati potongan 20%.

Paya Indah Discovery Wetlands dibuka setiap hari dari 8.30 pagi hingga 4.30 petang.

Alamat: KM 4, Jalan Dengkil, Banting, 43800 Dengkil, Selangor

Selangor Fruit Valley, Kuala Selangor

Selangor Fruit Valley, Kuala Selangor, sebuah ladang yang menawarkan pelbagai jenis buah-buahan tempatan seperti rambutan, betik, belimbing, jambu dan banyak lagi. Kesemua buah-buahan ini boleh dinikmati secara percuma.

Tidak hanya itu, terdapat tarikan dan aktiviti lain seperti mengunjungi zoo mini, pusat pertanian, rumah tradisional, ladang madu kelulut dan aktiviti berkayak.

Terdapat juga perkhidmatan trem di mana anda boleh bersiar-siar di sekitar taman sambil menikmati udara segar. Selain itu terdapat sebuah gerai kelapa untuk anda menghilangkan dahaga dengan menikmati air kelapa segar.

Selangor Fruit Valley dibuka setiap hari kecuali Jumaat (9.00 pagi hingga 4.00 petang).

Bayaran masuk: RM15 (dewasa), RM10 (60 tahun dan ke atas), RM10 (OKU dan kanak-kanak 4 hingga 12 tahun), dan percuma untuk kanak-kanak di bawah 4 tahun.

Alamat: Selangor Fruits Valley SFV, Rawang, Berjuntai Bestari, Selangor, Malaysia

Pulau Ketam, Klang

Kawasan perkampungan nelayan yang terkenal dengan majoriti masyarakat Cina. (Gambar Tourism Selangor)

Pulau Ketam terletak di Klang dan merupakan destinasi menarik untuk dikunjungi di mana pengunjung dapat menikmati persekitaran pantai yang mendamaikan dan melakukan aktiviti menarik bersama rakan dan keluarga.

Untuk sampai ke Pulau Ketam, anda perlu menaiki feri (RM14 dua arah) setiap orang atau bot laju (RM20 dua arah) seorang.

Kawasan ini merupakan perkampungan nelayan yang dihuni oleh majoriti masyarakat Cina. Ia juga terkenal dengan restoran makanan laut yang menyajikan menu yang enak.

Beberapa aktiviti yang mungkin boleh dinikmati di sini termasuk menyewa basikal dan berjalan-jalan di sekitar kampung, mengambil gambar di laman mural dan kuil-kuil Cina, menikmati suasana pemandangan perkampungan nelayan dan banyak lagi.

Alamat: Jalan Foreshore, Kawasan 20, 42000 Pelabuhan Klang, Selangor

Kesimpulan

Kesimpulannya, terdapat banyak tarikan menarik yang boleh anda lawati di Selangor yang jauh dari kesibukan kota.

Sebaiknya, jangan lupa untuk selalu menjaga jarak sosial dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) apabila melawat tempat-tempat menarik ini untuk mencegah penyebaran Covid-19.

whatsapp sharing button
sharethis sharing button


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *