MSG Lebih Baik Dari Garam? Ibu-Ibu Perlu Ambil Tahu


Kita sering dengar tentang bahayanya penggunaan Monosodium Glutamate (MSG) dalam masakan harian. Sehinggakan ada yang minta untuk tidak menggunakan penambah perasa ini dalam masakan. Tetapi betul ke bahaya dan memudaratkan?

Tetapi, jika kita membeli makanan luar, sudah pasti kita terdedah dengan bahan penambah perasa ini. Betul tak? Boleh dikatakan ramai yang tidak mengendah sekiranya makanan tersebut mengandungi MSG.

Secara tidak langsung badan kita terdedah dengan ‘bahaya’ tersebut, adakah betul ianya membawa kemudaratan kepada kita? Jadi, jom kita baca penjelasan daripada seorang pegawai Dietetik (Dietition), Jazeera Julaili menerusi laman Twitternya mengenai MSG lebih baik dari garam.

MSG LEBIH BAIK DARI GARAM??

Yes. I said it. Kalau orang tanya siapa cakap. Dietitian Jazz yang bagi statement ni. Kenapa?

Monosodium Glutamate(MSG) jumlah garamnya lebih rendah berbanding sodium biasa. Hanya 12% garam dan 78% adalah glutamate.

Glutamate ni apa ?

Glutamate ni molekul amino acid dari sumber protein. Memberi rasa UMAMI. Tapi janganlah sampai satu senduk pakai MSG. Bila dah letak MSG dalam masalkan tak perlu tambah garam. MSG dah ada garam.

Kalau you guna garam biasa, sodium ada sampai 40%. Compared to MSG yang hanya ada 12% sahaja. So? Which one is better.

Sebagai contoh, Sugu Pavithra pun gunakan element umami dalam masakan dia dulu.

Umami dalam natural food, contohnya tomato, cendawan, green tea. Boleh letak dahulu element ni dalam masakan untuk tambah the ‘ummph’ from UMAMI. Jadi, lepasni jangan salahkan MSG kalau blood pressure tinggi pulak.

Tapi jangan salah tafsir kenyataan saya. MSG is better. Tapi ambil secara moderation. Seeloknya 1-2 sudu kecil sahaja setiap hari. Kalau ambil berlebihan pun tak elok.

Dalam satu kajian mengatakan bahawa kesan penggunaan MSG masih belum terbukti sehingga kini. Jika anda menyalahkan MSG tanpa ilmu sains yang betul adalah sesuatu tidak betul.

Secara kesimpulannya, sekiranya kita ingin menggunakan MSG dalam masakan tidak salah pun, jika kita tak menggunakan MSG pun tidak salah. Ia terpulang pada diri seseorang.

Sumber: Jazeerza Julaili


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *