Lemak dan Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenainya


Kita sering mempunyai satu stigma, makanan yang berlemak tinggi pasti akan menyebabkan kegemukan. Malah, disebabkan kepercayaan ini, kita cenderung memilih makanan yang dinyatakan sebagai ‘rendah lemak’ kerana merasakan makanan tersebut pasti lebih sihat dan lebih baik berbanding makanan yang tinggi kandungan bahan ini. Namun adakah tindakan anda itu benar? Atau anda perlu mengubah kepercayaan anda mengenai lemak? Ikuti artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya. 

Makanan berlemak menyebabkan kegemukan?

Disebabkan lipatan bahagian berlemak pada badan yang kian bertambah, anda mungkin akan menyalahkan makanan berlemak sebagai punca masalah. Tetapi penjenayah sebenar yang patut anda kenali ialah gula atau sumbernya, karbohidrat yang diproses dan bukannya lemak. Tak percaya? Ikuti penerangan lanjut tentang hal ini.

Makanan berlemak dan mengandungi gula jarang dimakan secara berasingan, jadi sukar untuk menentukan yang mana satu lebih menggemukkan. Sebagai contoh, donat. Apabila adunan penuh karbohidrat segar digoreng dalam minyak, anda akan mendapat gabungan gula dan lemak yang menggiurkan.

Tetapi kajian demi kajian kini telah membuktikan bahawa apabila dimakan secara berasingan, makanan berlemak tidak menyumbang kepada peningkatan berat badan. Sebaliknya, berpuluh-puluh kajian menunjukkan bahawa gula -komponen karbohidrat- yang paling terkait dengan peningkatan berat badan.

Perbandingan yang terbaik adalah dengan membandingkan orang yang mengamalkan diet berlemak rendah dengan mereka yang mengamalkan diet rendah karbohidrat.

Mereka yang mengamalkan diet tanpa lemak bukan sahaja tidak menurunkan berat badan, mereka juga tidak memperoleh manfaat kesihatan lain seperti mengurangkan risiko penyakit tertentu. Sebaliknya, individu yang mengambil makanan berlemak tetapi mengekang pengambilan karbohidrat yang diproses seperti bijirin manis, roti putih, dan nasi putih cenderung mendapat kedua-dua manfaat ini.

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal The Lancet, saintis membandingkan lebih daripada 135,000 individu di 18 buah negara yang mengamalkan diet rendah lemak atau rendah karbohidrat. Mereka yang mengamalkan diet rendah lemak lebih cenderung untuk mati disebabkan sebarang punca serta lebih berisiko mati disebabkan serangan jantung and penyakit jantung. Sebaliknya, mereka yang mengamalkan diet rendah karbohidrat mempunyai risiko yang jauh lebih rendah.

Masa untuk memilih makanan dengan lebih bijak

Individu yang cuba membuang lemak daripada diet mereka didapati cenderung untuk menukar makanan berlemak dengan makanan penuh gula dan karbohidrat. Sedangkan makanan berlemak seperti avokado, keju, kekacang, minyak sayuran, dan ikan berlemak memberikan pelbagai khasiat kepada individu.

Dalam kajian selama lapan tahun melibatkan hampir 50,000 individu wanita, saintis meletakkan kira-kira separuh daripada mereka dalam diet rendah lemak. Bukan sahaja mereka tidak kehilangan berat badan dengan ketara, mereka juga tidak mengalami penurunan risiko kanser payudara, kanser kolorektal, atau penyakit jantung – kesan yang biasanya dikaitkan dengan diet yang sihat.

Oleh itu, jangan tertipu dengan produk makanan yang ditulis label rendah lemak. Banyak makanan siap dimakan yang dilabel rendah lemak sebenarnya penuh dengan gula dan karbohidrat. Ambil sahaja sebarang bijirin biasa, bar granola, dan yogurt berperisa lalu semak label nutrien; kesemuanya tinggi gula dan karbohidrat walaupun berlemak rendah.

Diet tinggi dengan karbohidrat atau gula sangat berisiko meningkatkan berat badan. Satu tinjauan 50 kajian mengenai diet dan berat badan yang diterbitkan dalam jurnal Food and Nutrition Research mendapati bahawa, secara purata, lebih banyak karbohidrat dimakan seseorang (seperti dalam bijirin yang diproses dan bar granola), semakin bertambah berat badan mereka sewaktu dalam tempoh kajian.

Jadi, walaupun produk ‘rendah lemak’ selalu diiklankan sebagai produk menurunkan berat badan, realitinya, produk ini boleh menyumbang kepada penambahan berat badan berbanding produk berlemak tinggi yang rendah karbohidrat yang diproses.

Lemak satu keperluan, gula tidak

Sebelum membuat sebarang kesimpulan tentang jenis lemak tertentu, mana yang lebih baik dan sebagainya, anda perlu belajar tentang lemak dan kesannya kepada kesihatan anda.

#Lemak jahat

Ia boleh meningkatkan tahap kolesterol dan risiko penyakit jantung dan penyumbatan arteri anda. Terdapat 2 jenis; lemak trans dan lemak tepu.

  • Lemak Trans

Ia adalah minyak buatan, hasil sampingan daripada pemprosesan minyak sihat ke dalam bentuk pepejal untuk mencegahnya daripada basi dan dipasarkan sebagai “minyak separa hidrogenasi” dalam senarai ramuan. Ia tidak mempunyai nutrien atau faedah kesihatan yang telah terbukti. Pengambilan minyak trans boleh dielakkan dengan memilih daging tanpa lemak dan produk rendah lemak. Ia adalah antara sebab diabetes jenis 2, penyakit jantung dan strok. Walaupun mempunyai reputasi buruk kepada kesihatan anda, lemak trans digunakan secara meluas dalam industri makanan segera yang bergoreng atau dibakar, biskut, makanan ringan yang dibungkus dan bertih jagung microwave.

  • Lemak Tepu

Ia pula dianggap sebagai antara baik dan buruk. Ia tidak baik untuk kesihatan anda tetapi tidak 100% sama dengan lemak trans. Lemak ini boleh didapati dalam banyak produk haiwan seperti telur, susu, daging merah dan juga dalam minyak kelapa atau minyak sawit. Tiada bukti yang boleh mengaitkannya dengan penyakit jantung tetapi American Heart Association menyarankan untuk mengehadkan pengambilannya kepada kurang daripada 7% daripada pengambilan kalori harian anda.

#Lemak baik

Ia boleh menurunkan paras kolesterol, mengawal berat badan dan mengurangkan risiko anda mendapat penyakit jantung. Sama dengan lemak jahat, ia juga terdiri daripada dua jenis: lemak monounsaturated dan lemak polyunsaturated.

  • Lemak Monounsaturated

Ia terdapat dalam minyak zaitun, minyak kacang tanah, kacang dan biji benih. Makanan-makanan ini juga merupakan sumber yang kaya vitamin E. Jadi jangan lupa untuk menghiasi salad anda dengan minyak zaitun kerana dapat memberi manfaat kepada kesihatan anda.

  • Lemak Polyunsaturated

Dikaitkan dengan bukan sahaja peningkatan tetapi juga perlindungan dan rawatan terhadap penyakit jantung. Ia menawarkan banyak faedah lain dan diperlukan badan. Terdapat dalam 2 bentuk: asid lemak Omega-6 dan Omega-3 asid lemak.

Asid lemak omega-6 terdapat dalam banyak minyak sayuran seperti minyak jagung, minyak bunga matahari, walnut dan kacang soya. Ia boleh didapati dalam makanan semula jadi dan makanan tambahan, tetapi omega-3 tambahan hanya disyorkan apabila anda jarang mendapat sumber makanan dengan omega-3. Ikan berlemak merupakan sumber terbaik omega-3. Dua hidangan ikan berlemak seperti salmon, trout, ikan kembung perlu dimasukkan dalam menu mingguan anda. Selain itu, biji flaks dan walnut juga alternatif yang hebat untuk golongan vegetarian dan vegan.

Pendek kata, lemak haiwan bukan semuanya jahat dan lemak tumbuhan tidak 100% baik untuk kesihatan anda. Daripada memilih hanya satu jenis lemak; haiwan atau tumbuhan, anda boleh memasukkan kedua-duanya dalam diet anda dengan bijak. Perlu diingat bahawa lemak juga menyelinap masuk ke dalam diet anda melalui gula-gula, pencuci mulut, kerepek dan banyak makanan goreng. Oleh itu, rajinkanlah diri membaca label makanan di samping kerap mengambil makanan segar berbanding produk siap diproses.

Kesimpulan

Pilihlah makanan yang menyihatkan tubuh badan dan bukan yang makanan yang menjemput penyakit. Kuantiti makan yang kita ambik juga perlu dikawal agar tidak melebihi kuantiti yang kita perlukan pada hari tersebut dan tidak menjadi lemak tepu dalam badan kita.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *