Lebih Baik Makan Dua Burger Terus! Lagi Bagus Dari Makan Burger Dan Kentang Goreng


Burger merupakan satu hidangan segera yang boleh dinikmati pada bila-bila masa.

Macam-macam jenis burger ada. Bertelur, berkeju, bersos lada hitam, berdaging ikan, roti berwarna hitam, namakan saja. Ia boleh didapati sama ada di gerai tepi jalan, mahupun di restoran makanan segera.

lebih baik makan dua burger terus! lagi bagus dari makan burger dan kentang goreng

Dan biasanya, set burger yang dihidangkan di restoran makanan segera akan disertakan bersama kentang goreng dan juga secawan air.

Namun tahukah anda, makan burger bersama kentang goreng menghasilkan jumlah kalori yang tinggi, berbanding makan dua biji burger?

lebih baik makan dua burger terus! lagi bagus dari makan burger dan kentang goreng

Menurut pakar pemakanan dan diet, Emily Field berkata, makan dua burger meningkatkan pengambilan protein sebanyak empat kali ganda dan sekali gus mengurangkan pengambilan kalori dan membuatkan anda kenyang lebih lama.

Berbanding dengan kentang goreng, setiap hidangan kentang mempunyai jumlah kalori yang lebih kerana mengandungi karbohidrat yang tinggi dan menyebabkan berat badan bertambah.

Tambah lagi, burger mempunyai 31g karbohidrat manakala kentang goreng 42g.

Malah, kentang goreng mengandungi lebih banyak lemak tepu iaitu 3g untuk setiap hidangan, berbanding hanya 1.5g untuk burger.

Bagaimanapun jangan pula anda jadikan ini alasan untuk anda makan burger secara berlebih-lebihan. Makanan segera bukanlah satu pilihan makanan yang sihat. Rujuk jadual pemakanan sihat dibawah untuk kesihatan diri anda yang lebih terjamin. Dan lebih baik dapatkan nasihat daripada doktor dan pakar untuk diet anda yang bersesuaian.

makan dua burger lebih baik dari makan burger dan kentang goreng


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *