Kulit Cantik Sebab Buat Air Detoks Guna 10 Bahan Ini!


Air detoks, rahsia kebanyakan wanita cantik!

Kecantikan semula jadi bermula dari apa yang kita masukkan ke dalam tubuh, bukan hanya dari yang kita pakai di luar sahaja.

Dan cara yang lebih baik untuk melakukannya ialah dengan memulakan rutin air detoks. Air detoks adalah cara terbaik untuk mendapatkan semua nutrien yang diperlukan untuk kulit lebih bersih dan bersinar.

Air sahaja adalah kunci untuk kulit yang hebat kerana mengeluarkan racun, memberikan nutrien ke sel dan memastikan sel dan kulit tetap terhidrat.

Tambah Buah Dan Sayur Lagi Bagus

Tetapi minum air semata boleh jadi membosankan, jadi kenapa tidak kita menambahkan buah-buahan dan sayur-sayuran enak ke dalam air?

Menambah buah-buahan, sayur-sayuran dan ramuan yang betul ke dalam air anda sekurang-kurangnya boleh memperbaiki kulit anda dan membantu anda mencapai kulit flawless yang diidamkan.Foto – Skinny Now

Untuk detoks, beri tumpuan kepada buah dan sayur yang memberi nutrien baik untuk kulit.

10 Bahan Baik Untuk Kesihatan Kulit

Sitrus (lemon, oren, limau gedang)

Buah sitrus memainkan peranan penting dalam pembentukan kolagen kerana kandungan vitamin C yang tinggi dan dianggap sebagai anti-oksidan.

Strawberi

Strawberi kaya dengan asid, folat dan vitamin C, yang masing-masing berfungsi untuk meneutralkan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Ellagic acid juga membantu melindungi kulit daripada kerosakan UV.

Epal

Epal kaya dengan asid maleik, yang membantu membersihkan dan melembutkan kulit dengan memperbaharui sel kulit.Foto – Healthline

Timun

Timun penuh dengan antioksidan, termasuk vitamin C, beta-karoten, dan mangan. Ia juga menghidrat, mundi intui kulit lembut bagaikan bayi.

Pudina

Pudina kaya dengan antioksidan dan flavonoid. Pudina terkenal untuk menenang dan menyembuhkan keradangan dan merawat jerawat.

Tembikai

Tembikai membantu membuang toksin dalam badan dan penuh dengan antioksidan, yang membantu melawan radikal bebas.

Cuka epal

Cuka epal kaya dengan enzim yang membantu menyeimbangkan bakteria di usus. Ia juga membantu melancarkan penurunan berat badan dengan membantu penghadaman.Foto – Sophie

Aloe vera

Aloe vera terkenal dengan sifat penyembuhannya apabila digunakan secara topikal pada kulit. Walau bagaimanapun, ia juga dapat digunakan secara dalaman untuk mengatasi masalah usus dan juga dapat membantu melahirkan kulit yang lebih cerah dan berseri.

Halia

Halia mempunyai banyak sifat anti-radang dan anti-bakteria. Ia berkesan untuk menjaga kulit cantik dan bersinar dengan mengurangkan keradangan dan menjaga kulit sentiasa terhidrat.

Buah tropika (betik, nanas, kiwi, jambu)

Buah tropika penuh dengan vitamin C yang membantu mempertahankan kulit daripada radikal bebas. Vitamin C juga membantu menghasilkan kolagen. Betik mengandungi sejumlah besar vitamin A, enzim penting yang membantu menyembuhkan kulit yang rosak dengan mempercepat pertumbuhan semula sel.Foto – Seeds

Menggabungkan bahan-bahan ini dengan air menghasilkan minuman yang bukan sahaja menghidrat badan anda tetapi juga berfungsi membersihkan dan menyahtoksik sistem anda dari dalam ke luar.

Setiap kombinasi membantu menghilangkan kekotoran dari badan anda, yang seterusnya membantu mendorong kulit yang cerah dan bersinar.

Selamat Beramal!


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *