JERAWAT tak sembuh-sembuh? Mungkin korang….


Beauty Woman face Portrait. Beautiful Spa model Girl with Perfect Fresh Clean Skin. Blonde female looking at camera and smiling. Youth and Skin Care Concept. Isolated on a white background; Shutterstock ID 324067166

Mesti korang penatkan jerawat asyik tumbuh je, padahal dah try dah tips2 yang orang bagi, search dekat google, tengok Tik Tok dan sebagainya. Buntu kan? Faham wey🥲…Tak apa, tak apa. Mesti boleh sembuh punya, tapi belum tiba masanya je.

Okay actually, nak jaga or dapatkan kulit flawless, sihat, bersih, gebu semua tu bukan hanya dengan guna skincare je tau. Actually, jerawat ni pon ada kaitan jugak dengan dalaman kita. Kalau kita jaga luaran je, tapi tak jaga dalaman, pon tak boleh gak. Ada orang, tak jaga pemakanan pon kulit flawless, ko jangan lah gi bandingkan diri ko dengan dia, ko lain, dia lain. So jaga je lah pemakanan kalau nak cantik luar dan dalam…

DAHI

5 Tips Mudah Hilangkan Jerawat Pasir

Kalau jerawat korang tumbuh dekat dahi, kemungkinan besar korang kekurangan air. Ini menandakan yang sistem penghadaman korang tu tidak beroperasi dengan baik. Jadi, minum lah air dengan banyak ya. In Shaa Allah sembuh jerawat korang tu. Tapi jangan la minum sehari je, kena konsisten lah tau. Baru nampak perubahan.

ZON-T

1 2 3 To Beautiful Face With Mary Kay: JERAWAT DI T-ZONE

Zon-T ni merangkumi bahagian atas kening, hidung sehingga pipi. Zon ni paling banyak keluarkan minyak. Zon-T ni berkait dengan sistem organ hati dan perut. Hati kan fungsi dia pam darah kan. Mungkin peredaran darah tak lancar ke, oksigen tak dapat nak dihantar ke seluruh badan. Makanan berminyak dapat menyebabkan ketidakseimbangan di dalam perut korang.

SEKELILING MATA

Mata Bintitan atau Hordeolum - Penyebab, Pencegahan dan Pengobatan |  theAsianparent Indonesia

Kawasan bahagian mata ni sensitif tau dan dia lembut. Kalau bahagian bawah mata korang ada lingkaran hitam. Ni menunjukkan yang korang kemungkinan mengalami ketidakseimbangan sistem buah pinggang dan nyah hidrat. So..korang kena banyakkan minum air masak dna kurangkan pengambilan air manis.

PIPI

5 Cara Menghilangkan Bekas Jerawat Hitam di Pipi Halaman all - Kompas.com

Ada 2 bahagian:

Atas: Bahagian atas pipi bersambung dengan sistem pernafasan iaitu paru-paru. Kalau bahagian ni, selalunya akan dikaitkan dengan menghirup udara kotor (asap rokok), guna telefon bimbit (melekapkan teleon bimbit pada pipi), dan sarung bantal tak tukar. So, untuk mengatasinya korang kena makan sayuran seperti kubis, tauge dan labu.

Bawah: Ia berkait dengan kesihatan gigi. Jika korang mempunyai masalah dengan gusi, masalah jerawat akan lebih nampak ketara. Amalkan menggosok gig dengan betul serta flos gigi. Kurang kan pengambilan air manis dan bergas.

HIDUNG

Penyebab Jerawat di Hidung dan Cara Menghilangkannya

Bahagian hidung kita ni bersambung dengan jantung. Kalau korang tu ada jerawat besar dekat hidung dan sakit, tu tandanya korang mengalami tekanan darah tinggi, dan masalah peredaran darah. So, tolong kurangkan garam dalam makanan dan banyakkan pengambilan buah serta sayuran. Elakkan makan makanan pedas untuk mengurangkan tahap keradangan.

JAWLINE/DAGU

Kalau Jerawat Kerap Tumbuh di Dagu, Maksudnya… | Wanista.com

Kalau tumbuh jerawat dekat jawline/dagu, ia berkait dengan hormon dan kitaran haid (mewakili perut, buah pinggang, organ pembiakan). So, untuk itu, korang kena jaga emosi dan pemakanan juga. Banyakkan minum air masak dan kurangkan benda berminyak.

Semoga bermanfaat!

Sumber: https://iluminasi.com/bm/maksud-tempat-tumbuh-jerawat.html


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Damia

Legend

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *