Idea berkebun untuk pangsapuri kecil


Sesetengah orang berpendapat duduk di pangsapuri kecil pasti mempunyai masalah untuk merealisasikan hobi berkebun. Ruang yang kecil dan tidak mempunyai halaman akan melenyapkan impian mereka.

Jika dilihat secara logiknya memang sukar tetapi sebenarnya terdapat banyak idea untuk menikmati kebun anda sendiri tanpa mengira saiz pangsapuri.

Berikut adalah beberapa idea yang mungkin boleh dicuba dan pasti membuatkan anda tersenyum.

1. Penanaman secara menegak

Kaedah terbaik untuk menjimatkan ruang adalah dengan menanam secara menegak. Anda boleh melakukannya dengan memasang bekas menegak di sisi pangsapuri atau balkoni kecil anda.

Anda boleh mula menanam herba di dalam bekas, atau juga boleh mencuba menanam lobak, “bit swiss chard”, lobak, dan juga selada.

Beberapa tanaman memerlukan lebih banyak cahaya matahari, jadi lebih baik mencelupkan akarnya dengan sedikit ‘hormon akar’ sebelum menanam. Sangat mudah untuk mendapatkan ‘hormon akar’ di pasaran sekarang.

2. Penanaman dalam bekas empat segi

Penanaman dalam bekas empat segi juga berguna di pangsapuri kecil kerana anda akan dapat menanam pelbagai jenis tanaman di tempat yang sangat terhad. Tetapi anda perlu membina bekasnya terlebih dahulu dan mengisinya dengan tanah.

Mungkin memakan masa pada mulanya, tetapi setelah membiasakannya, anda akan mula menanam sayur-sayuran yang bersifat organik.

3. Penanaman dalam kayu palet

Anda juga boleh menggunakan bekas seperti kayu palet untuk menanam. Penanaman seperti ini sangat bagus kerana ia mudah dan cepat untuk dipindahkan.

Bagi memastikan bekas anda stabil, anda boleh menambah pendakap, pelapik, dan penutup pelindung di sepanjang sudut. Setelah selesai, anda boleh mula menanam sayur-sayuran dan buah-buahan yang anda mahukan.

4. Penanaman dalam rumah

Anda juga boleh menanam di dalam rumah jika ruang di luar tidak mencukupi. Tetapi jika bahagian dalam pangsapuri tidak mendapat cukup cahaya matahari, maka anda juga boleh menggunakan “taman cahaya matahari tiga tingkat”.

Selain itu, ia akan menjadi hiasan rumah tambahan yang menarik.

5. Penanaman “Windowsill”

Anda hanya perlu mendapatkan pasu asas yang sesuai diletakkan pada ambang tingkap. Mulakan dengan menanam daun sadri, daun bawang atau sayuran. Ini akan memudahkan anda untuk menuainya apabila ingin memasak.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *