‘‘Hati-Hati Taktik Penipuan Ambil Alih Akaun WhatsApp!’’ – SKMM


Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menasihatkan orang ramai agar berhati-hati dengan taktik penipuan yang bertujuan mengambil alih akaun WhatsApp pengguna.

Menurutnya, taktik berkenaan menggunakan pelbagai helah bagi memperdaya mangsa supaya menyerahkan kod 6-digit pengesahan yang diterima pihak WhatsApp.

‘‘hati-hati taktik penipuan ambil alih akaun whatsapp!’’ – skmm
‘‘hati-hati taktik penipuan ambil alih akaun whatsapp!’’ – skmm

Kod pengesahan yang diterima pengguna itu adalah bagi pengesahan apabila berlakunya cubaan pertukaran nombor telefon yang dikaitkan dengan akaun WhatsApp.

‘‘hati-hati taktik penipuan ambil alih akaun whatsapp!’’ – skmm

Pengguna yang terpedaya akan menyerahkan kod pengesahan itu sebelum pihak tidak bertanggungjawab menggunakan akaun berkenaan untuk tujuan peribadi.

Antara laporan yang diterima, pihak tidak bertanggungjawab ini akan meminta wang daripada kenalan mangsa dengan menyamar sebagai individu tersebut. Kenalan yang menyangka itu adalah akaun sebenar memberikan wang yang diminta tanpa menyedari ia adalah satu penipuan.

Justeru pihak SKMM menyeru pengguna agar berwaspada terhadap sebarang permintaan kod pengesahan 6 digit WhatsApp daripada orang yang dikenali seperti rakan atau ahli keluarga, juga daripada orang yang tidak dikenali, atau daripada pihak yang mengaku dirinya sebagai pihak berkuasa atau kakitangan WhatsApp,

Namun bagi mereka yang telah menjadi mangsa, anda disaran untuk mengikuti langkah seperti di pautan https://faq.whatsapp.com/general/account-and- profile/stolen-accounts/ untuk mengambil alih semula akaun WhatsApp yang dirampas.

Mangsa juga dinasihatkan untuk membuat laporan dan aduan berhubung pengambilalihan akaun WhatsApp ini kepada balai polis berhampiran, atau kepada MCMC menerusi saluran portal aduan MCMC: https://aduan.skmm.gov.my, e-mel: aduanskmm@mcmc.gov.my atau WhatsApp: 016-220 6262.

Sumber:Astro Awani / BERNAMA


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *