Garam? Untuk rambut? Seriuslah???


Kalau kita sebut pasal garam, apa benda pertama yang korang akan fikir? Mestilah guna untuk masak, ada kat dapur umah kita, rasa masin dan sebagainya. Korang penah terpikir tak nak guna garam untuk rambut? Penah tak? Tak penah kan? I’m too~ Hahahaha kita geng

Okay, untuk pengetahuan korang la kan, garam ni pon elok untuk rambut ktia. Siapa yang tengah ada masalah rambut sekarang ni, better gi amik garam kat dapur tu, jadikan sebagai solution untuk rambut rosak korang tu. OK, dah amik garam? Jom kita mulakan!

Apa kebaikan garam sebenarnya untuk rambut ni?

Kebaikan garam kepada rambut adalah:

  • Dapat menyingkirkan kelemumur
Punca kelemumur dan cara mengawal kelemumur - Inaidamia

Kelemumur adalah tanda kepala kita telah dijangkiti oleh bakteria. So, cara nak bersihkan bakteria ni, korang kena guna air garam. Tapi kalau mengalami alergik, korang kena refer kepada doktor, takut serius masalah kelemumur korang tu.

  • Rambut akkan jadi lebih segar
Gambar Cantik Kecantikan Gadis Comel Rambut Panjang Panjang Rok Gadis  Panjang Rok Biru, Kecantikan Yang Indah, Rambut Panjang Gadis Comel, Gadis  Skirt Panjang Rambut Panjang PNG dan PSD untuk Muat turun Percuma

Garam boleh bersihkan rambut kita daripada minyak, bakteria dan kotoran-kotoran yang lain. Hasilnya, korang akan dapati rambut korang tampak lebih segar serta berkilat.

  • Mengawal minyak berlebihan
3 Faktor Utama! Kulit Kepala Tetap Berminyak Walaupun Baru Dicuci

Rambut yang berminyak mudah gugur. Oleh itu, basuh dengan air garam dapat menyingkirkan minyak berlebihan pada rambut. Disamping mengelak keguguran berlaku.

  • Mengelakkan keguguran berlaku
Rambut Gugur: Punca, Jenis dan Rawatan - The Diagnosa

Air garam juga boleh mengelakkan rambut korang gugur tau. Ni kerana, garam dapat menutup rapat liang-liang kulit kepala hingga masalah rambut gugur tidak lagi berlaku.

  • Menghilangkan bau rambut
Perempuan akan lagi cantik bertudung,... - Milo Tabur Viral | Facebook

Ni memang selamatkan perempuan bertudung. Bagi yang bertudung, masalah rambut tu sering juga terjadi, rambut akan leper dan senang berminyak dan senang berbau. Jadi garam memang penyelamat untuk korang yang bertudung.

  • Menyihatkan kulit kepala
kulit-kepala-sihat - KELUARGA

Garam ni sangat membantu dalam memulihkan rambut korang dan kembalikan rambut korang kepada normal. Garam dapat menyeimbangkan pH rambut. Ia juga dapat menyelesaikan semua masalah rambut korang. tapi kena konsisten la tau. Kalau pakai beberapa kali je, mana maunya nak baik.

Okay cara nak gunakan garam ni pulak..Jom

Cara-caranya:

  1. Basahkan rambut macam waktu korang nak syampu tu.
  2. Ambil garam halus/bukit/laut. Note: pastikan garam tu halus, kalau tidak calar kepala korang kang.
  3. Letak dekat kulit kepala, then gosok macam syampu rambut tu. Note: gosok secara perlahan2, gosok dengan penuh kasih sayang dan berhati-hati.
  4. Tunggu selama 5-10 minit. Kalau rasa pedih, terus pegi bilas. Mungkin korang terletak banyak sangat. Garam ni bersifat panas. So kene berhati2 dalam menggunakan nya.
  5. Bilas pakai air biasa.

Note! Jangan gunakan terlalu kerap, seelok eloknya gunakan seminggu sekali sahaja. Kalau kulit kepala korang tu kering or sensitif, seeloknya selepas pakai garam ni, pakai lah minyak rambut ya, untuk melembapkan kembali rambut anda.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Damia

Legend

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *