FAKTA tentang vitamin C


Sebut pasal vitamin C, mesti ramai orang kenal dan selalu consume kan? Tapi tak ramai orang tahu tentang manfaat vitamin C ni. Kalau tahu pon mesti pasal boleh cantik kan kulit je. So, untuk bagi korang lebih tahu tentang manfaat vitamin C ni. Jom kita baca sampai habis!

1. Menghasilkan kulit yang berseri dan cantik.

Vitamin C ini dikatakan dapat membantu memutihkan kulit dan membuatkan kulit anda cantik berseri. Ia juga dapat menghilaangkan noda hitam pada kulit.

2. Penghasilan kolagen

Vitamin C merupakan bahan utama dalam pembentukan dan penghasilan kolagen bagi mencapai kecantikan kulit yang berseri. Justeru itu, anda dinasihatkan untuk mengambil vitamin C dalam bentuk suplemen supaya kesan penghasilan kolagen dapat dinikmati secara berterusan.

3. Membantu mengatasi kekurangan vitamin C dalam badan

Sesiapa yang jarang makan sayur dan buah-buahan ni memang patut ambil suplemen vitamin C. Ia akan membantu dalam mengatasi masalah kekurangan vitamin C dalam badan anda.

4. Membantu menghindari jangkitan kuman

Vitamin C ni baik tau untuk tubuh badan kita, dia akan lawan kuman-kuman yang masuk dalam badan kita. Jadi kita akan sentiasa sihat dan jarang sakit. Tak mudah diserang penyakit.

5. Kadar vitamin C turun jika disimpan

Berdasarkan keterangnan ahli di University of Maryland Medical Centre, memasak dan menyimpan makanan yang mengandungi vitamin C dalam waktu yang lama boleh mengurangkan kadar vitamin C di dalamnya. Jadi, sangat bagus kalau korang consume makanan yang mengandungi vitamin C. Contohnya, brokoli, lemon, limau dan sebagainya.

6. Vitamin C pengaruhi berat badan

Kalau anda yang jenis suka consume vitamin C ni kan, memang berat badan akan cepat turun. Lagi2 kalau consume time pagi bila perut kosong, sebelum makan. Lepas 30 minit baru ambil breakfast korang. Sebab vitamin C akan cepat serap dalam badan korang apabila perut korang tengah kosong. Kerana vitamin C ini bersifat ‘water-soluble’.

7. Melindungi kulit

Haaa..kalau korang nak tahu, vitamin C pon boleh melindungi kulit kita tau, bukan vitamin E je tau. So rajin-rajin lah ambil vitamin C dalam kehidupan harian korang ye.

8. Mencegah kudis

Vitamin C sememang mengandungi sifat antioksidan yang tinggi. Antioksidan memanf sangat diperlukan oleh badan untuk meningkatkan produksi kolagen. Dengan ini kulit kita akan dilindungi daripada mengalami kudis. So..siapa2 yang selalu ada kudis tu, kemungkinan korang kurang vitamin C dalam badan kot. Pergi lah beli viitamin C sekarang cepat2.

9. Mengubati selsema

Sebuah laporan di media pada tahun 2013 yang diterbitkan dalam Cochrane Database of Systematic Reviews menunjukkan bahwa asid askorbik dapat meningkatkan sistem imunisasi badan kita tau. So, ia dapat melindungi kita daripada dijangkiti selesema dan batuk. Tapi, kene consume selalu lah. Jangan time batuk and selesema je korang gi makan vitamin C tu ya.

10. Menurunkan risiko katarak mata

Menurut American Optometric Association, pengambilan asid askorbik dapat meningkatkan supply darah ke area mata, sehingga vitamin C yang dikonsumi dengan nutrisi penting lainnya, dapat memperlambatkan perkembangan degenerasi makula yang berkait dengan umur (AMD) dan hilangnya ketajaman penglihatan.

11. Membantu dalam memyembuhkan luka

Vitamin C juga membantu dalam menyembuhkan luka. Ia akan membantu dalam mempercepatkan pertumbuhan jaringan platlet untuk menyembuhkan luka korang.

12. Mencegah sakit jantung

Vitamin C juga dapat melindungi jantung korang. Kerana vitamin C berperanan sebagai agen untuk meghalang radikal bebas dari masuk kedalam badan.

Sumber: POPMAMA blog, sinar harian


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Damia

Legend

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *