CARA ๐™ข๐™š๐™ฃ๐™ฎ๐™–๐™ฎ๐™–๐™ฃ๐™œ๐™ž ๐”ป๐•€โ„๐•€ ๐•Š๐”ผโ„•๐”ป๐•€โ„๐•€


Sekarang ni banyakkan quotes, nasihat2 dan macam2 lagi tentang sayangi DIRI SENDIRI. Tapi korang tahu tak sayang diri sendiri tu macam mana sebenarnya? Ada yang mungkin tahu, dan mungkin kurang tahu. Ataupun ada yang masih keliru. So….Untuk lebih dan terus menyayangi diri anda tu. Cuba try cara yang saya akan kongsikan ni, selamat mencuba!

1. Bangun pagi2

9 cara efektif untuk kejut anak bangun pagi yang dikongsi Cikgu Iznan -  Kongsi Tip - GPS Bestari

Actually, bangun pagi ni sebenarnya boleh naikkan mood kita tau. Kita akan rasa segar dan banyak benda kita boleh buat dengan tenang. Kalau kita bangun lambat, kita akan rasa letih, lesu dan rasa semua benda tak kena. So..bangun lah pagi2, penuhkan jadual pagi korang tu dengan benda yang berfaedah. Mula2 bangun untuk mandi, solat sunat, solat subuh, bersenam, then teruskan aktiviti yang lain ikut apa yang korang nak. Jadi, bangunlah awal. Dalam kol 6 tu ke. Kalau korang konsisten bangun pagi, korang boleh nampak sedikit sebanyak perubahan yang terjadi pada diri korang even just bangun pagi je.

2. Sentiasa bersyukur

Bersyukur…Ramai orang susah gila nak buat benda ni. Bersyukur atas apa yang kita dah ada dan miliki. Actually, bila kita bersyukur ni kan, kita akan sentiasa rasa cukup. Kita akan start tak comparekan diri kita dengan orang lain dah. Kita mula redha dengan apa yang berlaku. Rasa tenang tu akan hadir secara perlahan2. So, korang bersyukur lah dengan apa yang korang dah ada. Contohnya kan, korang tengok orang tu cantik, then korang rasa korang biasa2 je. Actually korang pon cantik tau, cuma korang yang tak nampak semua tu. Orang tu cantik pon sebab apa? Sebab dia sayang diri dia lah, dia jaga diri dia dengan baik, then rasa diri dia tu cantik, tu tanda dia bersyukur dengan rupa dia yang cantik tu. Dia cantik pon dengan cara dia, sebab tu korang suka. So.. korang jadi lah cantik version korang. Nanti orang pon akan suka.

3. Sentiasa jaga emosi

Emosi Dalam Usrati โ€“ Radio IKIM

Emosi ni memainkan peranan penting dalam hidup kita. Bila emosi kita tak stabil, badan kita pon akan jadi tak stabil. Contoh, kalau korang asyik stres je, badan korang pon akan jadi tak sihat. Tumbuh jerawat lah, badan sakit2 lah, rambut gugur dan sebagainya. Sebab tu lah korang jangan terlalu emosi dalam semua perkara. Memang susah nak kawal emosi, tapi kita boleh mencuba kan? Kalau ada orang lain boleh, kenapa kita tak boleh pula kan? So try. U can do it! Jangan risau, semua yang berlaku ada hikmahnya, dan semua masalah mesti ada jalan penyelesaiannya, cuma kita je kena stay calm and think.

4. Sentiasa puji diri sendiri

PEREMPUAN DAN CERMIN

Okay, yang ni memang tak selalu orang buat. Korang tahu tak, kalau korang tak puji diri sendiri, ia akan memberi kesan kepada diri korang. Korang akan jadi sedih, hati sakit. Pastu hati dah sakit, mula lah nak bad mood lak, padahal korang sendiri yang tak puji diri sendiri. Kalau korang perhatikan muka korang lama2 kan, korang akan nampak kecantikkan korang yang tersendiri. Tu bukan syok sendiri ya. Tu adalah benda baik. Tapi kalau dah tahu diri tu cantik, jangan lah pergi hina orang plak, kang ini makan dia kang ๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š.

5. Jaga penampilan

Penampilan Khas Tiga Selebriti Kesayangan Ini Berhijab, Ramai Yang Puji. -  Hijabista

Haaa ni lagi satu, dah kalau sayang diri sendiri, kena lah jaga penampilan diri. Macam korang jaga sesuatu yang korang sayang lah, mesti nak sentiasa nampakkan benda tu cantik kan? Dah korang sayang dia, korang mesti belikan baju lawa2, bagi makan sedap2 dan sihat, sikat rambut cantik2, semua lah. Semua benda tu korang kena lah buat dekat diri korang jugak. Tu baru lah sayang namanya. Dari hati terserlah keindahan luaran. Biar nampak simple, tapi kemas dan elegant. Gituwwww

6. Jaga diri

Aina Amirah Keflee ~: Jaga diri..jaga iman..jaga hati...

Korang tahu tak, nak jaga diri tu macam mana? Jaga maruah. Itu lah kunci menyayangi diri sendiri yang pertama sebenarnya. Bila kita jaga maruah diri kita, hati kita akan terjaga, Allah akan jaga kita jugak. Untuk yang muslim tu, jaga la diri dan maruah anda. Bila kita jaga maruah kita, diri kita akan dihormati.

Note: Dah sayangi diri tu jangan sombong plak nak share tips ni kepada orang lain pula ya. Sharing kan is caring~

Semoga bermanfaat!


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Damia

Legend

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *