CARA ๐™ˆ๐™€๐™‰๐˜ฟ๐™„๐˜ฟ๐™„๐™† DIRI UNTUK ๐˜ฝ๐™€๐™๐™Ž๐™€๐™‰๐˜ผ๐™ˆ


BERSENAM. Cakap pasal bersenam kan, berapa orang yang setiap hari dia bersenam? Konsisten tak? Susah kan kalau nak buat benda baik ni, kadang2 malas, kadang terlebih rajin pulak. So, ini adalah salah satu cara untuk korang dapat konsistenkan bersenam setiap hari. Tapi untuk yang busy tu, hari minggu boleh la buat even tak setiap hari pon kan. Atleast ada buat senaman jugak even tak selalu. OK, mari kita mulakan!

1. Kena bangun awal pagi

5 Kelebihan Bangun Awal Pagi Untuk Kesihatan - Islam Itu Indah

Disiplinkan diri korang untuk bangun awal pagi. Dalam pukul 6.00 atau 5.30 macam tu. So korang boleh terus mandi, solat sunat dan solat subuh dulu. Then, terus pergi bersenam. Semua tu adalah ‘morning routine’ kita, supaya kita tak lah bosan pagi2, tak tahu nak buat apa, then tertidur sebab bosan, lain lah kalau korang berkerja, memang kena bangun lah pagi tu. Bangun pagi tu boleh membuka pintu rezeki kita tau. Jado, marilah kita bangun pagi. Jangan tidur2 dah.

2. Beri masa 5 minggu dekat diri sendiri

Konsisten Itu Seperti Apa Sih? Halaman 1 - Kompasiana.com

Haa ini penting. Kadang-kadang ada orang nak nampak perubahan yang cepatkan. Memang takda la citer dia. Semua proses mesti ada tempoh masa dia. Korang nak berubah pon, kena lah bagi masa dekat badan korang untuk nampakkan perubahan tu. Jadi, konsisten lah sampai 5 minggu or 6 minggu macam tu. Jangan gelojoh sangat. Relax2 sudah. Barulah diri tenang. Proses pon berjalan dengan lancar.

Tapi dalam islam pon dah diterapkan caranya sebenarnya. Tengok eh, kita puasa sebulan, kira2 4 minggu, then kita sambung pulak puasa 6 di bulan syawal, so total dah 5 minggu untuk kita konsisten berpuasa. Kalau 5 minggu tu kita terus konsisten untuk bersenam, secara tak langsung, lepas dari 5 minggu tu, kita jadi terbiasa dengan bersenam tu, dah jadi rutin harian dah lepas tu. So…teruskan konsisten ya! Chayokk!

3. Pilih senaman yang kita suka dan gunakan teknologi yang ada tu

Ingatkan sengaja nak nampak 'cool'... Realitinya berlari sambil dengar  muzik ada manfaat! - Famili | mStar

Senaman ada banyak jenis kan. So korang kalau tak suka senaman yang lari2, apa semua tu. Korang boleh pilih senaman zumba ke menari ke. Senaman sambil pasang lagu ke kan, korang kan adaa smart phone canggih tu. Gunalah, simpan buat apa. Yang boleh buat korang rasa seronok dan tak membosan kan. Kita ni kan, kalau benda yang membosankan, kita jadi tak nak buat kan. So, try buat senaman yang korang suka, sambil buat benda yang tidak membosankan.

4. Mulakan dengan langkah beginner

Maksud langkah beginner ni, contohlaah eh, korang suka senaman menari. Dnace2 korea, kpop2 ni kan. Korang try ikut step dorang then try to hafal steps tu banyak kali sampai korang boleh ingat dan buat tanpa tengok video tu pon. Buat langkah sikit2 dulu. Contoh kalau steps dance dalam lagu korea tu, korang ikut part tangan dulu ke kaki dulu ke. Then, gabungkan kedua2nya bila korang dah ingat semua steps tu.

Haa itu sahaja tips dari saya~ Tapi actually, semua tu kena ada NIAT dulu, baru boleh buat. Contohnya, NIAT korang nak bersenam sebab nak sentiasa SIHAT dan CERGAS. So, korang compilekan niat tu dengan cara2 di atas tu tadi. Baru lah tercapai. In Shaa Allah, semoga berjaya ya dan selamat beramal~

Sumber: neuroversiti.com, hafizmohd.com.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Damia

Legend

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *