Berikan Ciuman Kepada Tiga Golongan Tersayang Ini Supaya Anda Boleh ‘Kumpul’ Pahala!


“Dah tua ni buat apa nak cium cium lagi, malu dekat orang”

Amat jarang dalam kalangan masyarakat kita yang mempraktikkan ciuman sebagai pengerat kasih sayang. Kalau kita tengok budaya masyarakat Barat, ciuman itu boleh dikatakan amalan bagi mereka untuk menguatkan kasih sayang. Ciuman yang dimaksudkan disini adalah ciuman yang berkaitan anak-anak, keluarga dan pasangan yang sudah berkahwin. Rupa-rupanya, dengan menghadiahkan ciuman kepada orang yang tersayang, boleh dapat pahala tau!

CIUM ANAK DAPAT PAHALA, CIUM SUAMI GUGUR DOSA, CIUM ISTERI DAPAT BAHAGIA SELAMANYA

I) FADHILAT CIUM ANAK

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kg kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Barang siapa keluar ke pekan & membeli barang & kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah & tidak diseksa di akhirat kelak.

Tahukah anda jika dibiasakan mencium anak sendiri, sifat mendera atau membantai serta memukul anak boleh dihindarkan?Dengan wujudnya sifat suka mencium anak, hormon & bau anak kita itu akan sebati ke dalam otak kita sekaligus mesej yang mengatakan “aku sayng anak aku” akan tersemat terus ke dlm jiwa.

II) FADHILAT CIUM SUAMI

Bila isteri salam & cium tangan suami, maka gugurlah dosa-dosa kecil si isteri. Restu seorang suami tu penting dalam rumahtangga. Lagipun isteri juga akan dapat pahala. Suami pun mendapat pahala juga kalau dikucup dahi isteri. Satu lagi perkara yang ramai isteri tidak sedar ialah tabiat tidur berbantalkan lengan suami. Hanya sedikit sahaja isteri yang tahu bahawa tidur berbantalkan lengan suami & dalam dakapan suami, boleh membuatkan hati suaminya luluh.

III) FADILAT MENCIUM ISTERI

Mencium isteri juga merupakan ibadah. Islam memandang tindakan tersebut sebagai satu perkara yang baik, bahkan dapat memberikan pahala kepada suami. Isteri pasti akan gembira apabila mereka selalu dicium oleh suami mereka. Hati yang gundah, bisa menjadi bahagia. Gelap kesedihan, bisa menjadi cerah dengan keriangan. Dilihat kepada Nabi, siri tauladan ini menjadi amalan harian Nabi SAW di kala bersama isteri.

Disamping itu juga cuiman jugak dapat :

Mengurangkan stres

Ciuman juga dapat menurunkan hormon stres iaitu kortisol.

Wendy Hill, seorang pakar otak, menemukan fakta bahawa pasangan yang berciuman selama 15 minit memiliki tahap kortisol yang lebih rendah.

Menjadikan kulit lebih cantik

Menurut pakar hubungan, Megan Stubbs, EdD, ACS, berciuman melibatkan lebih dari 30 otot wajah.

“Sekiranya rajin menggunakan otot tersebut, akan membuat pipi anda menjadi lebih tegang dan memiliki bentuk sempurna sehingga usia tua.

Membuat mulut anda sihat

Mengikut kata Dr Vivika Joshi, doktor di DrFelix, “Bercium dapat meningkatkan produksi air liur yang berisi zat untuk melawan bakteri dan virus.

“Apabila anda bercium, ia akan meningkatkan produksi zat tersebut dan membantu menjaga kesihatan mulut, gusi, dan gigi,” ujarnya lagi.

*Kesimpulannya, seeloknya amalkanlah budaya mencium ini ketika baru berkahwin / mendirikan rumahtangga. Kerana jika tidak diamalkan sekarang, agak kekok pula bila dah beranak-pinak nanti. Rugilah mereka yg sudah berkahwin tetapi malu utk mencium anak dan pasangan mereka sendiri.. JANGAN BERCIUM DITEMPAT AWAM PULA YE!


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *