8 Cara Nak Galakkan Anak Ungkap Perkataan Yang Sering Digunakan Seharian, Barulah Petah!


Bila anak-anak sudah mencapai umur setahun dan keatas, antara kebolehan baharu yang boleh dilihat dalam kalangan mereka adalah kebolehan untuk bercakap. Jadi, fasa inilah yang paling penting untuk melatih mereka menyebut perkataan-perkataan yang sering digunakan dalam kehidupan seharian seperti ‘makan’, ‘tidur’ dan ‘nak ke tandas’.

Jadi, ibu ini kongsikan beberapa tips untuk ibu bapa guna bagi menggalakkan anak-anak umur 1-2 tahun bercakap perkataan-perkataan yang penting.

MACAM MANA NAK GALAKKAN ANAK UMUR 1-2 TAHUN BERCAKAP?

Harini saya nak share tips yang dikongsi pakar HTJ untuk galakkan anak 1-2 tahun bercakap perkataan yang bermakna seperti, makan, susu, mandi.

Ikut carta perkembangan, anak umur 1-2 tahun perlu cakap sekurang-kurangnya 10 perkataan bermakna. Kalau kurang dari 10, sudah dikira delay. Kalau nak guna english pun boleh. Sebab ada perkataan lebih mudah disebut dalam english. Dan untuk anak 2-3 tahun dah boleh sambung 2 perkataan. Contoh, “nak makan”, “ibu lapar” Cukup kita monitor yang ini dulu.

Bila anak boleh berkomunikasi dengan baik, kita as parents taklah stress nak menjaga. Sebab kita tahu apa yang anak mahukan. Kurang tantrum. Saya kongsi dalam bahasa pasarlah ye. Bagi semua senang faham. Kot ada yang nak share tips lain dialukan sangat. Setakat 1 minggu ni saya pakai 5 cara kat bawah ni. Yang paling termampu saya nak buat. Okay jom check.

8 TIPS LATIH ANAK CAKAP PERKATAAN PENTING

1. Bila anak meminta sesuatu dengan menarik tangan kita, tanya kembali dia nak apa. Walaupun kita dah tahu apa yang dia mahu. Time ni sure anak akan merengek dan menangis. So parents kena sabar dan jangan give up. Fasa ni akan jadi sedikit memenatkan. Kita tanya sebab nak galakkan dia bercakap. Ada masa anak tak berapa nak respons. Takpe keep talking.

Contoh situasi:

Ibu sebut, Kakak nak apa? Nak biskut ke? Ohhh ini biskut. BISSSSKUTT. BISSSSKUTT. Kakak makan biskut. Sedapnya biskut ni. Sebut berulang-ulang. Kalau anak dapat tangkap perkataan yang kita sebut dan dia sebut semula pelat, takpe. Umur 1-3 tahun memang kanak-kanak bercakap pelat. Normal. Jangan risau. By right umur 4 tahun sebutan dia dah jelas. Umur 1-2 tahun kita fokus dulu pada anak tahu cakap perkataan yang bermakna.

2. Galakkan anak untuk bermain dengan kanak-kanak lain. Walaupun kedengaran mereka bercakap bahasa alien yang kita tak faham. Itu petanda bagus. Sebab dia cuba nak berkomunikasi. Bahasa alien kanak-kanak ni kita panggil jargon. Permulaan kepada komunikasi anak-anak adalah bahasa alien inilah.

3. Cakap sedikit kuat dengan anak. Ibarat suara cikgu kat dalam kelas. Sebut perkataan jangan laju. Cakap pelan-pelan.

4. Teman anak ketika dia bermain. Waktu tu kita banyakkan bercakap dengan dia. Walaupun tiada respons teruskan bercakap.

5. Kurangkan gajet. Kalau dia tengok tv, kita join sekali menyanyi dan menari hora horey tuh. Tak bolehlah nak harap cikgu taska je berjoget untuk anak kita kan.

Hope saya dan husband konsisten buat 5 perkara ni. Husband pun saya minta untuk dia terlibat sama semaksimum yang boleh. Yelah lelaki ni jarang banyak mulut. Yang selalu memotir kitalah ibu-ibu ghimau & mak bawang ni kan.

***Add on tips 13/5/2020

6. Galakkan anak untuk buat aktiviti meniup. Tiup belon, bubbles, wisel, lilin dan makanan. Tiuplah mana yang boleh ditiup. Ini untuk exercise mulut anak.

7. Buat beberapa aktiviti simple bersama anak. Contoh main masak-masak bersama. Uli playdoh dan lain-lain lagi. Nak anak mula bercakap kita perlu banyak buat aktiviti dan galakkan dia bermain.

8. Kerap buat aktiviti outdoor. Seperti pergi pantai bermain pasir, pergi zoo tengok haiwan dan bermain dan berlari di taman. Saya selalu bawa ke pantai dan pergi tengok haiwan.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *