5 cara nak beli HADIAH menarik untuk diberikan kepada……


Setiap kali hari istimewa/hari jadi/kenduri kahwin mesti korang buntu kan nak bagi hadiah apa untuk mereka? Samalah…Tapi jangan risau, saya ada penyelesaiaannya, JOM!

Ada beberapa aspek yang perlu kita ambil peduli untuk memilih hadiah, jom kita lihat apa aspek-aspeknya…

  1. KEUTAMAAN

Dalam aspek keutamaan, kita mesti lah melihat apa yang criteria seseorang itu. Contohnya, kalau seseorang tu jenis yang suka berpakaian lasak, tidak mungkin anda mahu memberikan dia baju yang kewanitaan kan? Cuba fikirkan sesuatu yang berguna untuk dia, yang boleh digunakan hari-hari.

2. UMUR

Perkara yang sesuai untuk anak muda kemungkinan besar tidak akan mengembirakan hati seseorang yang berusia 30-an ke atas. Jadi pemilihan hadiah perlu mengambil kira umur seseorang tersebut. Kerana usia seseorang juga dapat membantu kita untuk memilih hadiah untuk mereka.

3. GAYA HIDUP

Gaya hidup seseorang juga perlu diambil kira dalam memberikan hadiah kepadanya. Ini kerana, jika dia seseorang yang sibuk dengan pekerjaan kehidupannya, takkan lah anda ingin memberikan hadiah seperti kucing atau haiwan peliharaan pula kan? Jadi kita perlu memikirkan sesuatu hadiah yang sesuai dengan gaya hidup dan juga pekerjaan nya.

4. KEWANGAN

Ikut bajet kewangan anda, jangan terlalu memilih barangan yang terlalu mahal. Ia akan menyusahkan anda, bak kata pepatah “ukur baju dibadan sendiri”. Jika kita mampu untuk membelikan barangan yang mewah untuk dia, tidak mengapalah, jika tidak mampu, barang yang murah pun berguna juga. Yang penting ikhlas dan sangat berguna untuk dia diwaktu akan datang.

5. MASA

Apabila kita semakin dewasa, kita ada banyak kerja perlu dilakukan. Jadi kemungkinan besar untuk cari hadiah itu akan mengambil masa sedikit. Jadi cuma untuk beli sesuatu yang menjimatkan masa kita dan tidak terlalu susah untuk membelinya.

Semoga membantu anda!

Credit: DRESStechinfus.com


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Damia

Legend

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *