4 tips bersihkan kahak dari tekak


Kahak adalah cecair yang likat dan tebal berada di bahagian belakang kerongkong apabila kita batuk. Tidak ramai yang tahu bahawa lendir (mukus) ini sentiasa ada. Membran mukus merangkumi mulut, hidung, tekak, sinus dan paru-paru yang bertanggungjawab menghasilkan kahak.

Walau bagaimanapun, mukus tidak dapat dikesan semasa anda sihat. Apabila anda sakit, kewujudan mukus adalah lebih jelas kerana fungsinya untuk memerangkap bahan-bahan eksotik.

Kahak memainkan peranan penting dalam sistem pernafasan anda. Walau bagaimanapun, jika ia menganggu dan membuatkan anda berasa kurang selesa, anda mungkin ingin membersihkannya daripada kerongkong anda. Berikut adalah beberapa cara yang mungkin boleh membantu.

1. Berkumur dengan air garam suam
Air garam suam adalah pilihan terbaik kerana kemampuannya membubarkan garam dengan berkesan.

  • Untuk mengeluarkan kahak, anda boleh berkumur dengan air garam suam. Dengan ini bakteria dapat dikeluarkan dan sakit tekak dapat dikurangkan.
  • Anda juga boleh menghirup sedikit air garam suam dengan menyondongkan sedikit kepala anda. Kemudian, biarkan ia mengalir ke dalam tekak tetapi tidak meminumnya. Perlahan-lahan tiup udara daripada paru-paru untuk berkumur. Selepas setengah hingga satu minit, keluarkan air itu. Anda boleh mengulanginya jika perlu.

2. Kekal terhidrasi
Pastikan anda mengambil cecair yang mencukupi, ia seharusnya suam. Ini kerana air mampu mengusir mukus dan boleh melembapkan kesesakan anda. Anda boleh mencuba air limau suam, teh o suam tanpa kafein dan lain-lain.

3. Ambil bahan-bahan yang meningkatkan kesihatan pernafasan
Halia, limau dan bawang putih dikatakan berkesan sebagai rawatan untuk batuk dan selsema.

Secara saintifik dipercayai bahawa anda juga boleh menghindari dan menyembuhkan penyakit pernafasan virus dengan makanan dan suplemen seperti zink oral, buah beri, teh jambu batu, ginseng dan echinacea.

4. Ambil ubat bukan preskripsi (OTC)
Anda boleh menggunakan ubat OTC untuk mengeluarkan mukus. Decongestants adalah salah satu yang disyorkan OTC untuk mengurangkan mukus yang berasal dari hidung anda.

Ingat bahawa mukus ini tidak boleh dikelirukan dengan kahak. Walau bagaimanapun, mukus boleh menyebabkan kesesakan dada. Dengan decongestants, hidung boleh menghentikan pembengkakan dan laluan udara menjadi berangin.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Aizat tazia

Emperor

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *